Spring naar content

Onderzoeksrapport slavernijverleden van Hoorn

Op 1 juli 2023 stond Nederland stil bij 160 jaar juridische en 150 jaar definitieve afschaffing van slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Deze gelegenheid greep de gemeente Hoorn aan om inzicht te krijgen in het slavernijverleden van het toenmalige stadsbestuur. Aan Stad en Bedrijf de opdracht om de bestaande en erg versnipperde kennis hierover met verkennend archiefonderzoek te bundelen in een handzaam document.

Met dit onderzoeksrapport over het Hoornse slavernijverleden als inhoudelijke basis, ging de gemeente Hoorn het gesprek aan met haar inwoners. Op 6 september 2023 vond een eerste dialoogavond over het onderwerp plaats. Inwoners van Hoorn en belanghebbenden, onder wie nazaten van slaafgemaakten, wisselden hun ervaringen en perspectieven uit om het gepolariseerde publieke debat dichter bij elkaar te brengen.

Filmmaker Marlou van den Berge maakte met HUMAN een documentaire over deze avond: De Stad, het Standbeeld en het Slavernijverleden. Deze werd op 9 november 2023 uitgezonden op NPO2 en is hier terug te kijken.

Hoorn banner

tekst en onderzoek

Dillon Heuser

 

redactie

Matthijs Dicke

 

vormgeving

Beukers Scholma

producent

Stad en Bedrijf

 

in opdracht van

Gemeente Hoorn

 

68 p. / 17 x 24 cm / softcover / 2023

digitale versie is hier te downloaden

delen