Spring naar content

Het Huys ten Donck
Meerdere publicaties

Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen

Het Huys ten Donck in Ridderkerk is een van de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen in Zuid-Holland. Het Huys werd in 1746 gebouwd in opdracht van Otto Groeninx van Zoelen, bewindhebber van de VOC en burgemeester van Rotterdam. Sindsdien hebben meerdere generaties zich intensief met het beheer van de buitenplaats beziggehouden. In dit rijk geïllustreerde boek staat de geschiedenis van Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen centraal. Aan de hand van zorgvuldig bewaarde dagboeken, brieven, inventarissen, kook- en kasboeken schetst Irma Thoen een levendig en kleurrijk beeld van het persoonlijk en maatschappelijk leven van deze adellijke familie in de voorbije eeuwen.

 

in de pers

‘…een document (…) waar iedere liefhebber van adel en historie én van prachtige, antieke interieurs van zal smullen. (…) Een prachtig boek.’
– Vivenda, februari 2007

Leven op Het Huys ten Donck

In Leven op Het Huys ten Donck wordt het dagelijks leven op het landgoed van de familie Groeninx van Zoelen in Ridderkerk beschreven. De herinneringen van huisbediende Huibertje Brouwer-Swets, die ruim een halve eeuw op Het Huys ten Donck werkte, staan hierbij centraal. Haar verhalen geven een beeld van hoe de familie het huis bewoonde, gasten ontving en hoe de relatie met het huispersoneel zich ontwikkelde. Het boek bevat tevens enkele huisrecepten en een rondwandeling over het landgoed.

DD7V4758

Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen

 

auteur

Irma Thoen

 

fotografie

Tim Eshuis

Arjo van der Graaff

 

vormgeving

Opera Graphic Design

 

drukwerk

Rosbeek

 

uitgever

Stad en Bedrijf ism Walburg Pers

 

in opdracht van

Stichting Erfgoed Rotterdam

 

176 p. / 23 x 27,5 cm / hardcover / 2006

isbn 90-5730-490-2-5

 

Leven op Het Huys ten Donck

 

 

auteur

Irma Thoen

 

fotografie

Rene van der Hulst

 

vormgeving

Opera Graphic Design

 

drukwerk

G.B. ’t Hooft

 

uitgever

Stad en Bedrijf

 

in opdracht van

Stichting Erfgoed Rotterdam

 

80 p. / 17 x 22 cm / softcover / 2013

isbn 978-90-819748-7-5

delen